België Nederlands
DSC02282 1

Van onbalans naar balans met windmolens

Volatiele bronnen zoals windmolens veroorzaakten eerder juist onbalans op het net. Het aanbod van windenergie varieert en is lastig te voorspellen. Duurzame energiebronnen zoals windmolens bezitten echter de benodigde flexibiliteit om bij te dragen aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet.

Van te voren is niet bekend hoeveel windenergie er wordt opgewekt, terwijl TenneT wel real-time moet kunnen meten of de hoeveelheid energie die is afgeroepen ook daadwerkelijk is geleverd. Het beschikbare schakelbare vermogen van windpark Giessenwind hebben we inzichtelijk gemaakt. Scholt Energy en Enervalis werkten samen om het windpark te integreren op het digitale platform van TenneT.

Pilot Tennet Thumbnail

Iedere vier seconden geeft de windturbine door wat de productie is en wat de verwachte productie hoort te zijn op basis van de windsnelheid. Als er regelvermogen wordt geleverd aan TenneT, dan wijken die twee getallen af. Overproductie op het net kan met deze vorm van regelvermogen worden gereduceerd. Deze techniek kan ook worden toegepast op zonneparken. In plaats van de windsnelheid wordt dan gekeken naar de zoninstraling.

Balancering van het net door regelbaar vermogen

Landelijk netbeheerder TenneT is in Nederland verantwoordelijk voor het in balans houden van het net. TenneT koopt hiervoor vermogen in dat ingezet kan worden als er een te groot verschil tussen vraag en aanbod dreigt. Hiervoor zijn er drie verschillende markten: FCR (primaire reserve), aFRR (secundair of regelvermogen) en mFRR (tertiair of noodvermogen).

Ervaring met slimme energiesturing

De laatste jaren heeft Scholt Energy veel ervaring opgedaan met slimme energiesturing. Wij zijn actief op de FCR, aFRR en mFRR markt. Enkele voorbeelden van assets die we inzetten als noodvermogen (mFRR) zijn een industrieel zoutbad van VDL en een vriesinstallatie van Lineage Logistics.

Succesvolle pilot

De afgelopen drie jaar hebben zeven partijen deelgenomen aan de aFRR markt met decentraal vermogen. De eerste fase in 2018 was een groter succes dan verwacht, waardoor de pilot in 2019 werd voortgezet met vier partijen, waaronder Scholt Energy. TenneT geeft aan dat windturbines, zonneparken, WKK’s, warmtenetten, elektrische auto’s, elektrische boilers en elektrische pompen over de benodigde flexibiliteit beschikken. In een toekomst met steeds minder grootschalige energiecentrales kan netbalancering dus ook plaatsvinden met decentraal elektrisch vermogen. De resultaten van de aFRR pilot zijn beschreven in dit eindrapport. Scholt Energy zet het windpark uit deze pilot al in voor vrije biedingen op de echte aFRR markt voor regelvermogen. Zo zorgen wij dat onze klanten energie optimaal produceren en verbruiken, verdienen aan hun flexibiliteitsinzet en tegelijkertijd bijdragen aan de energietransitie.

 

Wind farm Giessenwind is a pilot in the European DRIvE project. DRIvE ensures that initiatives can be developed to provide flexibility in the Demand Response market. This  project  has  received  funding  from  the  European  Union’ s  Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 774431.